М'ята.

Сьогодні поговоримо про м'яті.Всі ми знаємо цю дивовижну травичку.Знаємо м'ятні льодяники,заспокійливі краплі,шлункові таблетки,зубну пасту,жуйки,мазі,інгалятори і одеколони....
Напевно немає сенсу знову перераховувати її гідності.Хочу поділитися сьогоднішнім цікавим розмовою,з людиною дивно спостережливим.Для травника це важлива якість...Виявляється м'яти налічується близько 25 видів,і ще безліч підвидів схрещених штучно або випадково.
Існують різні види м'яти, які розрізняються між собою складом ефірних масел і властивостями.
М'ята перцева найбільш відома. Це гібрид м'яти водної та м'яти колоскової.Зустрічається у двох варіантах: м'ята біла (повністю зеленого кольору) і м'ята чорна (має червоно-фіолетовий стебло і прожилки на листочках).
В листі м'яти перцевої міститься багато ментолу. Саме завдяки високому вмісту ментолу м'ята перцева широко використовується в медицині – ментол допомагає позбутися від безлічі захворювань: алергій, ревматизму, захворювань органів дихання та ін.
М'ята польова або м'ята лугова також широко відома. В ній вміст ментолу менше, ніж у м'яті перцевої, проте вона теж використовується і в медицині, і в кулінарії. Така м'ята ще називається дикої – вона не вимагає ніякого догляду. Знайти таку м'яту можна на території Росії, Азії, Індії, Непалу.
М'ята запашна. Цей вид м'яти часто використовують в кулінарії. Вона володіє сильним ароматом. Її додають в лікеро-горілчані вироби,кондитерку.
Крім того, виділяють м'яту водну,кучеряву. азіатську, канадську та даурскую. Виділяють ще таку різновид м'яти, як м'ята лимонна. Але, по суті, вона не є м'ятою. М'ята лимонна – це меліса. Меліса відноситься до того ж роду рослин, що і м'ята – Ясноткових, однак не є різновидом м'яти. Котяча м'ята так само відноситься до роду Ясноткових, однак, також як і меліса не є різновидом м'яти. Це котовник котячий.
Звичний світ культури з її класичним м'ятним ароматом і ментоловим смаком значно змінився. Сьогодні у садівників з'явився вибір — сорти серії сорти м'яти М'ята-спеції (Mentha species) — мають незвичайний, абсолютно новий смак з легким ароматом м'яти. Селекціонерам вдалося отримати м'яту з ароматом ананаса, бергамоту, зелених яблук, цитрусових (апельсин, лайм, лимон) і навіть лаванди. Є сорти м'яти, аромат яких об'єднав в собі відразу кілька компонентів. Так м'ята «Тотепtosa» дарує нам неповторний аромат східного базару, де присутні нотки базиліка, інжиру, дині.
Назва роду м'яти походить від імені давньо грецької богині Минты (Міни), господині гори Менте, в яку необережно закохався бог підземного царства Аїд. Дружина Аїда Персефона перетворила Хвилин в траву, а Аїд наділив рослина ніжним і свіжим ароматом.
Батьківщина м'яти – Мала Азія. Згадки про пряно-ароматичній рослині м'ята знаходимо в Євангелії від Матвія, а також в гробницях фараонів і на клинописних дощечках ассірійців.
Стародавні Греки і Римляни вважали, що запах м'яти освіжає не тільки дихання, але і розум – вчені носили на головах м'ятні вінки. Листям м'яти натирали підлоги і столи, щоб покращити запах в приміщеннях, створити гарний настрій і показати гостям, що їм раді.
Воїнам заборонялося на службі використовувати в їжу м'яту – її вважали афродизіаком.
Ось кілька рецептів з м'яти:
На замітку нашим майбутнім мамам... Відвар з листків м'яти відмінно допомагає на ранніх термінах вагітності, коли жінку мучить важкий токсикоз. Його рекомендується приймати ввечері в гарячому вигляді, а вранці натще в холодному.
Варення з м'яти. Рецепт. 300 г свіжої м'яти (можна брати не тільки листя, але і стебла, і квіти) заливаємо 0,5 л води. Для посилення смаку і запаху можна додати дрібно порізаний лимон разом із шкіркою. Варимо все це 10 хвилин і даємо настоятися 24 години. Після проціджуємо все і одержаний настій ще раз варимо, на цей раз додаючи цукор (700-900 г) близько двох годин на дуже маленькому вогні, практично не варимо, а «тримаємо». Розливаємо в банки і закриваємо запас або використовуємо відразу. Може застосовуватися як смачне і корисне ліки від застуди.
Грецький Соус з огірків і м'яти (Тцацікі). На тертці натираємо очищений від шкірки і насіння огірок. Йогурт (натуральний, несолодкий) викладаємо на застелений паперовим рушником або марлею друшляк. Потрібно щоб відокремилася рідина. На це піде близько чотирьох годин. Проціджений йогурт і натертий огірок змішуємо, додаємо сіль (0,5 чайної ложки часник подрібнений (12 зубчики), перець і подрібнену свіжу м'яту (близько 20 листочків). Даємо постояти в холодильнику пару годин і пробуємо.
Безалкогольний Мохіто (м'ятний коктейль). Взагалі, цей напій вважається алкогольним, але смачний він і в «тверезому» вигляді. Шість гілочок свіжої м'яти рвемо на частини і кидаємо в келих, туди ж засипаємо чайну ложку цукру. В оригінальному рецепті вказаний коричневий цукор, але я пробувала готувати і зі звичайним білим (якщо не було під рукою коричневого) – смачно! Розтираємо м'яту з цукром. Ріжемо на чотири частини половинку лайма (теж при бажанні можна замінити лимоном). Далі засипаємо все це подрібненим льодом і заливаємо приблизно 200 мл газованої води. Якщо хочете алкогольний мохіто – додайте 40 мл рому. Справа смаку і обставин.
Відкрию Вам один маленький секрет...Вважається,що рослини з яскраво вираженим ароматом наповнюють простір энергиейЦи.Ну хто як не м'ята,наповнить наш сад пахощами і силою.Енергія м'яти - це спокій,умиротворення.
М'ята завжди вважалася рослиною, що приносить удачу, її додавали в букети, які ставили в хаті. Присутність м'яти оберігає від злих духів.
Сподіваюся інформація була для Вас корисною.Будьте здорові!!!